23 Ekim 2007 Salı

Özelleştirme İhaleleri İptal Edilsin (mi?)

Not: Bu yazının ilk yayın tarihi: 12.09.2005

Son günlerde çok sık duyulur oldu bu söz. Tüpraş özelleştirmesinde ilk ihalenin iptal edilip, ikincisinde de çok iyi bir fiyat yakalanınca, her iptalden sonra ihalelerin çok daha fazla para getireceği varsayımına dayanıyor bu düşünce. Ekonomi yazarlarımızdan Yiğit Bulut aynen bu düşüncede olanlardan. Bakın Radikal'deki yazısında ne diyor:
"Telekom ihalesi iptal edilirse aynen Tüpraş'ta olduğu gibi ilk fiyatın çok daha üstünde bir fiyata, hatta en az yüzde 50 daha fazlasına satılabilir."
Acaba? Kimsenin bundan 2-3 ay sonrasında bile Telekom'un nasıl bir fiyata satılacağını bilmesine imkan yok. Son birkaç yıldır Türk ekonomisindeki çıkışla beraber sürekli daha iyi fiyatlara özelleştirmelerin olması, gelecekte de aynı şeyin olacağının garantisi olamaz. Ekonomi yazarlarımızın bir kısmı ne yazık ki geleceği görebileceklerini düşünüyorlar. Bunun imkansızlığının yanında düşünmedikleri iki önemli nokta daha var.

Bunlardan birincisi, ihaleleri ne zaman iptal etmekten vazgeçeceğimizle ilgili. Diyelim ki Tüpraş ihalesi ikinci defa iptal oldu ve üçüncü ihalede de daha iyi bir fiyat yakalandı. Gene iptal edecek miyiz? Yoksa orada iptallerimizden vaz mı geçeceğiz? En iyi fiyata kaç iptalden sonra ulaşılır? Bilen var mı?

İkinci ve bence daha da önemli nokta ise Türkiye'nin güvenilirliğinde olacak kötüleşme. Zaten uluslararası ticarette firmaların en az güvendiği ülkelerden birisi olan Türkiye, bir iki özelleştirme iptalinden sonra hiç özelleştirme yapabilecek durumda olacak mı acaba? İhalelerin sürekli iptal edeildiğini gören hangi yerli veya yabancı firma bu ihalelere katılmak isteyecektir?

İhalalerin (daha çok para koparmak amacıyla) iptal edilmesini savunanlara soruyorum: Bir marketteki alışverişlerinizde oradaki satıcılar sürekli size verdikleri malı geri isteyip, ancak daha fazla ödemeniz karşılığında malı tekrar size satmak isteselerdi, bir daha o markete uğrar mıydınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder